Dış cephe mantolama yaptırmadan önce

mantolama

Bu yazıyı okumadan Mantolama yaptırmayın

Tüketicilere, tadilat mevsimini ve düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredilerini iyi değerlendirmelerini öneren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, mantolama olarak adlandırılan dıştan ısı yalıtımının sayısız avantajlarına rağmen uygulama sürecinde yapılabilecek hatalar nedeniyle olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Mantolamada özellikle AB standartlarında üretilen paket sistemlerin kullanılması gerekliliğine vurgu yapan Ulu, bilinen, standartlara uygun üretim ve uygulama yapan firmalara başvurulmasının en sağlıklı çözüm olacağını belirtti. İşte Ulu’dan, gerek tüketiciler gerekse uygulayıcıların mantolama konusunda dikkat etmeleri gereken kritik püf noktaları ;

Paket sistemler tercih edilmeli; Mantolama yaptırmaya karar verildiğinde en kritik noktanın seçilecek ürünlerin bir paket sistem olmasının önemine dikkat çeken Ulu, “Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Bu paket sistemlerin, dıştan duvar ısı yalıtım sistemleri için hazırlanan yaşlandırma ve performans testleri ile güvenirliğinin kanıtlanmış olması gerekiyor. Bu test ile mantolama sistemi 20 yıl boyunca yaşayabileceği fiziksel koşullara laboratuvar ortamında maruz bırakılıyor ve ardından testlere tabi tutularak yeterlilikleri sağlayıp sağlamadığının kontrolü yapılıyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın beklenen ısı yalıtımı sağlayamayarak çöpe gitmesine neden oluyor” dedi.

XPS’li paketler bina ömrü boyunca performans sağlıyor ; XPS’li paketlerin bina ömrü boyunca performans sağladığını belirten Ulu,“Mantolama sistemleri arasında XPS’li paketleri tercih ederek diğer ısı yalıtım malzemesi kullanılan sistemlere göre önemli avantajlar sağlanıyor. Isı iletkenlik değeri en düşük ısı yalıtım malzemesi olan XPS, bünyesine su almadığı için ısı iletkenlik değeri hiçbir zaman değişmiyor. Ayrıca XPS’in dış hava şartlarından etkilenmemesi, su emmediği için dona karşı dayanıklı olması sıva ve boya yüzeyinde çatlak oluşumunu, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek konforlu iç mekân koşulları yaratıyor. XPS Isı Yalıtım Levhaları, performansını bina ömrü boyunca koruyarak maksimum tasarruf sağlıyor. Enerji tasarrufunun yanında yapıların betonarme bölümlerinde korozyonu önleyerek yapı ömrünün uzamasına da yardımcı oluyor” diye konuştu.

eros de amor

İklim koşullarına uygun kalınlık belirlenmeli ; Hangi paket sistemin seçileceğine karar verildikten sonra, bir diğer önemli adımın uygulamacı firma ile birlikte yalıtım malzemesinin kalınlığının belirlenmesi olduğunu vurgulayan Ulu, “ Bu kalınlık “TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği”ne uygun olarak yapılacak hesaplara göre yine TS 825’te belirtilen iklim koşullarına uygun olan kalınlıklar belirleniyor. İstanbul için 3 cm XPS’li mantolama paketleri uygun olurken, İç Anadolu’da 5 cm’lik, Akdeniz’de 4 cm’lik XPS’li mantolama paketlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Sıcak bölgelerde ısı yalıtımın önemini unutmamak gerek. Akdeniz gibi sıcak bölgelerde yapılacak ısı yalıtımı binaların soğutma maliyetlerini düşürerek enerjiden tasarruf sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Sertifikalı ustalar sorunsuz uygulama sağlıyor; Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Ulu, “ Uygulamayı yapacak olan firmanın vereceği detaylı bir fiyat teklifinde, malzemelerin metrekare tüketim miktarlarını görüp, uygulama başlamadan eğer eksik kullanılan bir takım malzemeler varsa bunları tespit edip müdahale etmek mümkün oluyor. Ayrıca firmanın uygulama ustalarının sertifikalı olması da en iyi ve sorunsuz sonucu elde etmeye yardımcı oluyor. Bazen en iyi malzemeler ve kötü işçiliklerle istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Mantolamanın maliyeti, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL’lik bir maliyet anlamına geliyor. Yalıtım kredileri ile örneğin 24 ay vadeyle 4 bin TL yalıtım kredisi alan bir tüketicinin ayda 183 TL geri ödemesi oluyor. Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra ayda ortalama 300 TL olan yakıt faturası 150 TL’ye iniyor ve bu sayede elde edilen 150 TL’lik tasarruf kredi borcunu ödemek için kullanılabiliyor. Birkaç yıl içinde kendini amorti eden yalıtım, sonrasında ömür boyu kazandıran kârlı bir yatırıma dönüşüyor” şeklinde konuştu.

Yapıların tüm dış kabuğuna ısı yalıtımı uygulanmalı ; Mantolama yaptırırken yapıların tüm dış kabuğunun ısı yalıtımı ile sarılması gerektiği unutulmaması gerektiğinin altını çizen Ulu, binanın tek bir cephesine yalıtım yapılmasının yeterli olmadığını söyledi. Ulu, “Pencere pimapen ve kapı gibi açıklıkların merkez dönüşleri ısı yalıtım malzemesiyle dönülmezse, bu noktalar ısı kaybının neden olacağı önemli ısı köprüleri oluşturuyor. Bu gibi noktalarda mantolama kalınlığıyla aynı kalınlıkta ya da daha ince özel profiller (pencere dönüş profili) kullanılabiliyor. Yine standart paketler içinde yer almayan bazı detay profillerini de kullanarak sistemin tamamlanması sağlanıyor. Özellikle renovasyon projelerinde, denizlik mermerlerinin boyunun yalıtımın ardından kısa kalması nedeniyle buralarda alüminyum denizlik profili kullanarak denizlikler uzatılabiliyor” diye konuştu.

Üretici firmaların tavsiyeleri göz ardı edilmemeli ; Isı yalıtımı yaptırmak için bilinen firmalara başvurmak en doğru çözümü sunacağını hatırlatan Ulu sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygulama sırasında ise üretici firmaların tavsiyeleri göz önünde bulundurularak uygulamanın bu doğrultuda yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.

, ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?