Dış cephe mantolamanın önemi

mantolama

Şehirlerimizde genel olarak kullanılan merkezi ısıtma sistemi yerini, doğalgazın yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte, münferit ısıtma sistemine bırakmaktadır. Kullanıcıların kendi başlarına ısıtma sisteminin kullanımına imkan veren bu sistemde yakıt masraflarının düşmesi beklenmektedir. Ancak uygulamalar bize şunu göstermiştir ki, bu sistem yalıtımsız binalarda yakıt masraflarının azalmasına değil artmasına sebebiyet vermektedir. Değişik saatlerde devreye giren ısıtma sistemleri enerjinin dışarı veya diğer katlara kaçmasına sebep olmakta ve istenen konforlu ortamın elde edilmesini zorlaştırmaktadır. Bunu sağlamak içinde sıcaklıklar artırılarak sistemin daha fazla yakıt tüketmesine yol açılmaktadır.

Isı yalıtımının faydaları

Konutların ısıtılması veya soğutulması için tüketilen enerji miktarını azaltmanın en etkili yolu ısı yalıtımı yapmaktır. Yapılarımızı oluşturan tüm malzemelerin doğru bir uygulama ile doğru detaylarda kullanımı; sağlıklı, dış hava koşullarına dayanıklı ve konforlu ortamlar sağlamaktadır. Malzemenin teknik özelliklerini inceleyerek ihtiyacı karşılayacak niteliklere haiz olduğu tanımlandıktan sonra yapılarımızda kullanılmalıdır. Dolayısı ile inşaatın her kalemindeki yapı elemanlarının teknik değerleri derinlemesine incelenerek sağlıklı binalar oluşturulabilir.

Doğalgazın gelmesiyle birlikte yalıtımsız olan binaların yakıt masraflarının artması dolayısıyla birçok ilimizde binaların dışarıdan yalıtım uygulaması artmıştır. 2000 yılından beri zorunlu olarak uygulanan TS 825 ; Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardına uygun olarak belirlenen yalıtım kalınlıklarıyla yapılan uygulamalarda, yakıt masrafları hem azaltılmakta hem de konforlu iç ortamlar elde edilebilmektedir.

Yalıtım malzemeleri de kendi içerisinde yalıtım çemberi dediğimiz ısı, ses, yangın ve su yalıtım alanını kapsayan çemberlerin kesişim bölgelerinde bulunmaktadır. Konuyu mantolama bazında biraz daha incelersek, dış cephede kullanılan petrol türevli polistiren hammaddesi ile üretilen yalıtım malzemeleri ( Ekspande polistiren, Ekstrüde polistiren ) ve inorganik hammadde olan bazalt taşının ergitilerek elyaf haline getirilmesi ile oluşturulan yalıtım malzemesi ( Taşyünü) kullanılmaktadır.

eros de amor

Binalarımızın yeterli enerji ihtiyaçları, belirtilen standarda göre yapılacak hesaplamalar, ısı iletim katsayısı değerleri baz alınarak belirlenen yalıtım malzemesi kalınlığı bulunur. İç mekandaki sağlıklı konfor şartlarını oluşturabilmek için uygulanan binayı dışarıdan kaplama tekniği “mantolama” ’da malzemelerin ısı iletim katsayıları ile değerlendirilerek yeterli kalınlıklar bulunur. Bu teknik ile iç mekanda homojen bir sıcaklık olması sağlanırken, küf, mantar vs. gibi sağlıksız bir ortam oluşmasını engellemektedir. Yeterli enerji ihtiyacı kadar tüketilmesini de öngören bu sistemde, ülkemiz için en önemli olgulardan biri olan ve dünyanın geleceğini şekillendiren enerji, gereksiz tüketimden dolayı ülke çapında enerji tasarrufunu beraberinde getirecektir.

Taşyünü ısı yalıtım malzemesi

Ses yalıtımı açısından taşyünü mükemmel bir yalıtım malzemesidir, elyaflı yapısı ile titreşen ses dalgaları adeta lifler arasında yutulmaktadır. Akustik performansı oldukça yüksek olan taşyünü yalıtım malzemesinin yanında petrol türevli polistiren malzemelerin ses yalıtım konusunda etkileri bulunmamaktadır. Gelişmiş ülkelerde oldukça önem arzeden gürültü kontrolü elbette zaman içerisinde ve AB’ye uyum sürecimiz ve devamında hakkettiği platforma oturacaktır. Aksi taktirde gürültünün insan psikolojisindeki olumsuz yeri zaman içerisinde gittikçe artan huzursuzlukları ve performansındaki ciddi düşüşleri beraberinde getirecektir. İnsanın doğaya yakınlaşma isteği elbetteki enfes güzelliğinin yanında, huzur verici sessizliği ve hatta huzur veren sesleridir. Doğanın insanı cezbeden, gürültü kirliliğinden arınmış sesleri ile adeta evlerimizde aradığımız sessizliğin bir çekiciliği bulunmaktadır. İstenmeyen ses olarak adlandırılan gürültü, doğru malzeme ile yalıtılarak rahatsızlık boyutundan çıkarılabilmektedir. Taşyünü, mantolama sistemde gerçek anlamda ses yalıtımı için kulanılan mükemmel bir yalıtım malzemesidir.

Bina yönetmeliği

12.06.2004 tarihli Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik, binalarımızda yangın ile ilgili alınması gereken önlemleri ifade etmektedir. Binalarımızda can ve mal güvenliği ile ilgili konularda asla taviz verilmeden ve doğru malzeme seçimleri ile yangın güvenliği kriterleri oluşturulmalıdır. Daha önce anıldığı gibi yangın anında malzemelerin davranışlarının doğru bilinmesi ve doğru detayların uygulanması pek çok can ve mal güvenliği kazanımını sağlayacaktır. Yangın yalıtımı bir sistem olarak çözülmesi gerekmektedir. Malzemelerin davranışları içerisinde, doğaldır ki petrol türevli polistiren hammaddesi ile üretilen yalıtım malzemeleri ( Ekspande polistiren, Ekstrüde polistiren ) yangına karşı direnç gösterememektedir. 75? C’ye kadar dayanabilen plastik esaslı malzemeler DIN 4102’ye göre en fazla B1 sınıfı olarak üretilebilmektedirler. İnorganik hammadde olan bazalt taşının ergitilerek elyaf haline getirilmesi ile oluşturulan yalıtım malzemesi olan Taşyünü göre A sınıfı yanmaz malzemedir. Yangına karşı göstermiş olduğu yanmazlık direnci pasif yalıtım olarak adlandırılan sistemlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Taşyünü, mantolama sisteminde binayı tümden sarmalayarak yangına karşı binanın direnç göstererek can ve mal güvenliğini sağlayan bir yalıtım malzemesidir. Doğaldır ki standardında üretilmiş petrol türevli gayet iyi ısı yalıtımı sağlayan polistiren esaslı malzemeler yangına karşı hammaddesinden dolayı zayıf kalmaktadır.

, ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?