Ev Dekorasyonunda Renk seçmenin püf noktaları

rulo

Dekorasyonda en zor işlerden biridir renklere karar vermek hangi rengi hangi renkle eşleştireceğinizi bilmiyorsanız; renkleri kullanmanın ipuçlarını ruh halinize uyan renge karar veremiyorsanız; onları seçmenin yollarını bir şey satın alırken eliniz hep bir renge doğru gidiyorsa diğerlerini sevmenin mümkün olabileceğini bilmek istiyorsanız. İşte sizlere özel birbirinden özel 30 ipucu

eros de amor

1. Renkleri eşleştirmeye başlarken açılışı en sevdiğiniz obje ile yapın. Örneğin annenizden kalan eski hardal rengi teapotu çim yeşili bir masa örtüsü ve Akdeniz mavisi fincanlarla eşleştirebilirsiniz. Böylesi mini kartelalar toplamaktan daha eğlenceli olabilir.
2. Sevdiğiniz rengi duvarlara boyamadan önce dikkat etmeniz gereken nokta şu: kartelalar çoğu kez uygulandıklarında daha koyu görünürler. Bu sebeple bir ton açığını seçmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir.
3. Sevmediğiniz köşeleri tavanda hoşlanmadığınız alçıpanı ya da mekanda sırıtan perde pervazını duvarla aynı renk boyayarak kamufle edebilirsiniz.
4. Antre ve holler geçiş alanları olduklarından olabildiğince pastel tonlarda boyanmalıdır. Böylece farklı renk temaları uyguladığınız bir odadan diğerine geçerken etkiyi yumuşatırlar.
5. Günlük hayattaki kült başlıklardan biri olan “3 Silahşörler” kuralını dekorasyona da uygulayın. Bir rengi ya da tonu aynı mekanda en az 3 kez kullanmanız gözü gezdirerek mekanda renk dengesini yakalamanızı sağlayacaktır.
6. Ahşap ürünler satın alırken bir örnek mobilyalar kullanma kuralını unutun gitsin. Beyaz lake mobilyaları pekala venge mobilyalar ile eşleştirebilirsiniz.
7. Yere serdiğiniz halı ya da kilimlerin arkası daha ilginç olabilir. Kullandığınız halının renginden bir süre sonra sıkıldıysanız ve arkasında minik iplikçikler yoksa tersini çevirin.
8. Beyaz hangi renkle kullanılırsa kullanılsın eşleştirildiği rengi odak noktası haline getirir. Ancak bazen süt beyazı çiğ gibi görünüme de sebep olabiliyor. Atmosferdeki etkisini riske atmak istemiyorsanız kirli beyaz ya da kırık beyaz kullanabilirsiniz.
9. Mekanlarda parlak ve vurgulu tonları kullanırken birbirine yakın tonları tercih etmeyin. Örneğin kırmızı turuncu ve pembe çok yorucu bir atmosfer yaratabilir. Bunun yerine sarı pembe ve mor gibi birbirinin birebir geçiş rengi olmayan renkleri tercih edin.
10. Dekorastif unsurların renklerini desen ya da dokularını seçerken onları mekan içinde değerlendirin. Örneğin yatay çizgili bir kumaşı yatay çizgileri olan bir mobilyada kullanın. Bu kumaşı üzerine koyup mekana karşıdan bakın ve kendinize şu soruyu sorun: Seçtiğiniz parça mekanın diğer öğeleriyle ne kadar uyumlu oldu?
11. Birbirini tonlayan renkleri bir arada kullanmanız monotonluğu önleyecektir. Örneğin uçuk mavi su yeşili uçuk pembe ve lila gibi tonlar geçiş renkleri olduğundan ahenkli bir atmosfer yaratmanızı sağlayacaktır.
12. Yaşam alanlarında renk dendiğinde ilk akla gelen şey duvarların rengi. Halbuki o kadar uzun boylu değişikliğe gerek kalmadan sadece aydınlatma ve ufak aksesuar değişikliği yaparak istediğiniz etkiyi yaratmanız mümkün.
13. “Tavanlar beyaza boyanmalıdır.” Sayfası çoktan kapandı. Dramatik etki için tavanı duvarların bir ton açığına boyayabilirsiniz.
14. Aksesuar satın alırken giysi dolabınıza göz atmak iyi fikir. Giymeyi en sevdiğiniz renkler muhtemelen evinizde de görmekten çok hoşlanacağınız renklerdir.
15. Evinizdeki renklerden sıkılıyorsanız mobilyaları açık tonlarda kullanıp aksesuarları zaman zaman yenileyerek odanızın havasını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
16. Modern bir atmosfer yaratmak için füme beyaz ve gri tonları; klasik atmosfer için simli lame dore zümrüt yeşili ve yakut kırmızısını; pop-art bir stil içinse turuncu sarı ve parlament mavi gibi renkleri tercih edebilirsiniz.
17. Boya en az risk taşıyan renklendirme deneyimidir. Duvar ya da tavanlar istediğiniz renk olmadıysa yapmanız gereken en fazla yeniden boyamak olacaktır.
18. Bir rengin hangi renklerle en iyi eşleştiğini görmek için renk kartelalarını yan yana koyarak karşılaştırma yapabilirsiniz. Eğlenceli de olabilir.
19. Abajur başlıklarını ya da avizeleri renkli kağıtlarla kaplayarak istediğiniz dramatik etkiyi yaratabilirsiniz.
20. Pastel tonlar sakin ve dinlendirici atmosfer yaratmak için; kırmızı turuncu ve pembe gibi sıcak ve parlak renkler ise enerjisi yüksek bir ambiyans oluşturmak için idealdir.
21. Küçük bir mekanı daha büyük göstermek için duvar ve mobilyaları bir rengin iki farklı tonuna boyamayı deneyin. Sonuç sizi şaşırtacak.
22. Mekanda 3 renk kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken oran yüzde 70 20 10’dur. En açık rengi en yüksek oranda kullanıp diğer iki rengi tercih sıralamanıza göre yüzde 20 ya da yüzde 10 şeklinde kullanabilirsiniz.
23. Renklerin atmosfer üzerindeki etkisini test etmek istiyorsanız masanızın üzerini taze ve renkli çiçeklerle süsleyin. Göreceksiniz ki odanızın havası biranda değişecek.
24. Duvarlara boya yaparken tonlama ayarı için önce en çok ışık alan duvarı boyayın. Renk bu ışık altında istediğiniz sonucu verdiyse diğmalarının renk merkezlerinden ufak tester boyalar alabilirsiniz. Bir tuval ya da suntayı dilediğiniz renklere boyayıp kumaş parçaları ve objelerle nasıl eşleştiğini deneyebilirsiniz.
26. Duvar boyası seçerken ya da kumaş satın alacağınız zaman yanınızda mutlaka kartela örneklerini ya da kumaş parçalarını saklayabileceğiniz bir klasör not defteri metre ve kalem bulundurun.
27. Aksesuar ya da kitap gibi objeleri ön plana çıkarmak için sergilendikleri rafların arka kısımlarını boyayabilir ya da duvar kağıdı ile kaplayabilirsiniz.
28. Beyaz krem gibi açık tonlardaki duvarlarınızı renkli çıkartmalarla renklendirerek mekana hareket katabilirsiniz.
29. Evinizi dekore ederken fotoğraf makinenizi yanınızdan eksik etmeyin. Bazen çıplak gözün göremediği bir problemi fotoğraf makinesinin objektifi çok daha iyi yakalayabiliyor. Estetik görünüm kadar doğru yerleşim de önemli.
30. Yatak odası için renkleri belirlerken işe nevresim takımının renklerinden başlayın. Mekanda en baskın olan yer yatak olduğundan yatağa hakim olan renkler ambiyansın karakterini çizecektir.

, ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?