Sıva çatlakları

Sıva duvara sürüldükten sonra çatlaklar olusuyor ise sıvanın sürüldüğü duvar farklı su emme kapasitesine sahip olabilir, duvarın düz olmama sebebi ile sıva kimi yerlere kalın kimi yerlere ince sürülmüs olabilir, bina statik olmadığından oturma yapmıs olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için sıva yapılmadan önce duvar ıslatılmalı suya doyması sağlanmalıdır. Farklı su emme kapasitesine sahip bölgelerde örneğin beton kısım ve tuğla kısmın birlesme noktalarında sıva filesi kullanılmalıdır. Ortam sıcaklığının en az 5 C olması gereklidir. Binanın oturmasından kaynaklanan çatlama sorunlarını gidermek için sıva filesi kullanılması büyük fayda sağlayacaktır. Duvarın düzgün olmaması durumunda duvardaki çukur kısımlar önceden doldurulmalı daha sonra sıva yapılmalıdır. Sıva kalınlığının en az 5-8 mm olması gerekmektedir.

Sıva Ufalanmaları

eros de amor

Sıvanın ufalanmasındaki baslıca sebepler arasında sıvanın içerisine yabancı maddeler eklenmesi (mermer tozu, kum), duvara
sürülmeden uzun süre bekletilmesi, hazırlandıktan sonra üzerine su ya da alçı eklenmesi ve sıvanın duvara ince sürülmesi
vardır.Malzemenin içerisine kesinlikle yabancı maddeler katılmamalıdır. Dolgu veya farklı özellik kazandırılmak amacıyla malzemeye katılan yabancı maddeler malzemenin makavemetini düsüreceği gibi ömrünüde kısaltacaktır. Sıva hazırlandıktan sonra uzun süre beklenmeden uygulamaya geçilmelidir. Malzeme hazırlandıktan sonra üzerine alçı ya da su eklenmemelidir. Tasarruf sağlamak amacıyla sıva ince sürülmemelidir.

Duvarlarda çizik Oluşumu

Uygulama esnasında perlitli sıvanın duvarı çizmesinin sebepleri arasında ; malzemenin nakliye sırasında ıslanmasıyla katı partiküllerin olusması, uygulama esnasında sıvanın duvara ince sürülmesi, alt katmandaki sıvadan katı parçacıkların kopması ve alçının hazırlanmasında temizliğe dikkat edilmeyerek içerisinde parçacıklar bulunan kirli su kullanılması vardır. Sıvanın duvarda çizik yapmaması için nakliye esnasında torbaların ıslanmamasına, nem almamasına dikkat edilmelidir. Eger malzeme ıslanmıssa elekten geçirildikten sonra suyla karılmalıdır. Ayrıca sıvanın duvara daha kalın sürülmesi gerekir. Harcın karıldığı kabın temiz olmasına dikkat edilmeli ve duvara sürmeden önce duvar temizlenmelidir.

Sıvanın Kusma yapması

Alçı duvarda kusma yapıyorsa bunun olası nedenleri arasında duvarın kirli olması veya uygulamanın ideal sıcaklık değerlerinin  altında yapılmasıyla harç suyunda donma olmasıdır. Duvarda kusmanın engellenebilmesi için sıvaya baslanmadan önce duvarın tozdan, kirden, yağdan temizlenmis olması gerekmektedir. Ortam sıcaklığının en az 5 C olması gereklidir. Mümkünse sıvanın yapıldığı alan ısıtılmalıdır.

, ,
One comment to “Sıva çatlakları”
  1. yeni bina 1,kat atıldı tabla betonunda hiçbir problem çaylama ve su geçirme olmadı.2.katı attıktan conra birinci kat tabla betonunda çatlamalar oldu.özellikle kolon kiriş birleşme yerlerinde.birde tuglayı ördükten sonra kalıbı tuglaya oturtarak kalıp yaptık.dış duvarlar yıgma .ç duvarlar 13.5 luk tugla dik örüldü.balkon çıkması konsollan beraber komple şalışıyor.balkon a2 metre ve genişligi 1,30 cm.özellikle çatlamalar saolnda oval şeklinde oldu.1.kat betonunu 11 ayda attık.k1lıbı 2 hafta sonra aldık kalıbı aldıktan sonra tablanın üzerine 3.000 tugla koyduk 2.kat betonunuda martta arttık buzlanma olmadı ama kragı oldu betonu attıktan sonra.temel altı yumuşak toprak.1mt re dolgu yaptık temele 1.kat tabla betonundaki bu çatlakların zararı ve tehlikesi varmı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?