Duvarlara Saten Alçı sıva nasıl yapılır ?

alci-siva Merhabalar alçı sıva hakkında bilmediklerimi yazımda ayrıntılı olarak bulabilirsiniz. Binaların iç cephelerinde duvarlara genellikle bildiğimiz normal sıva uygulanmaktadır. Fakat bu sıvaların direk üzerine boya yaparsanız hiçde güzel olmayan bir sonuç alabilirsiniz. Fakat sıvanın üzerine saten alçı ile astar yani sıva çekerseniz pürüssüz bir yüzey elde edersiniz. Nasıl yapılacağına başlamadan önce bir kaç ayrıntı ve herkezin düştüğü hatalardan bahsedeyim. Nalburdan satın alarak evde kendinizde uygulayabilirsiniz spatulanızın geniş ağızlı olmasına dikkat edin birde alçı  su kattıktan hemen sonra karıştırmayın bir on onbeş dakika dinlenmeye bırakın ki alçı bekledikten sonra karıştırdığınız zaman macun kıvamına gelsin.

Yüzeyin Hazırlanması, Uygulama yüzeyinde toz, yağ alçı sıva nasıl yapılır? ve benzeri faktörler varsa yüzey temizlik maddeleri ile temizlenir. Tuğla duvar, beton duvar mimarlık Türkiye’de modern yapı kültürünün bir profili ve gazbeton duvarlar, uygulama öncesinde su ile ıslatılmadır. Çok düzgün yüzeyli tavanların yüzeyi sıva uygulamasından önce pürüzlendirilmeli veya harcın yapışmasını sağlayıcı bir malzeme ile astarlanmalıdır.

Harcın Hazırlanması ; Perlitli Sıva Alçısı için, Temiz bir kaba yapılacak harç miktarına uygun su alınız sermaye şirketlerinde nevi değişikliği ve üzerine alçıyı sepeleyiniz. (su/alçı oranı: 6 kg suya 10 kg alçı), Yüzen alçının ıslanarak batması için 2-3 dakika bekleyiniz., Mekanik bir karıştırıcı ile iyi bir karışım elde edene kadar karıştırınız. Harç hazırlandıktan sonra 80-100 dakika içinde kullanılmalıdır. Donma bitimi yaklaşık 140 dakikadır. Yukarıda belirtilen özellikler şantiye koşulları geleneksel ile teknolojik yapıların farkları ve zemin özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.

eros de amor

Uygulama Aşaması ; Sıva yapılacak yüzeyin düzgünlük kontrolü yapıldıktan sonra sıva kalınlığı tespit edilir (maksimum 1.5cm kadar olmalıdır). Bu kalınlığa göre kullanılacak olan anolar, mastar boyunu küreselleşme ve mimarlık ve yüzey yüksekliğini aşmayacak aralıklarla yerleştirilir. Anolar arası düşey olarak doldurulur. Böylece mastar aralıkları belirlenmiş olur.

Hazırlanan harç sıva küreği üzerine konup ano kalınlığına göre yüzeye kürekle bastırılarak veya malayla atılarak yayılır. Diğer anolar arası bahsedilen işlem sırasına göre doldurulur. Alüminyum mastarlar anolara dayatılarak ve bastırılmadan mastarlanır. Harcın fazlası da sıyrılarak alınır. Bu işlemden sonra yüzeydeki harç, olduğu gibi bırakılır binalarda tesisat yalıtımı ve diğer ano aralıklarının dolgusuna geçilir. Harç ön prizini yapmaya başlamadan önce yüzey mala iyice pürüssüzleştiriniz.

Alçı sıvanın, yapılan bir binadaki duvar üzerine sıva olarak veya kaba inşaat üzerine uygulanarak giderilmesinin sebebi bu malzemenin ucuz olmasından mı yoksa kalite bakımından mı rağbet görmekte olduğunun cevaplandırılması mümkün müdür? Görsel ve bilinen cevaplar benim aklımda zaten mevcut ancak bunun bilimsel açıdan değerlendirmesi gerekmektedir. Alçı sıva konusunda malzeme üzerine bir çok çalışma yapma ve uygulama olanağım olduğundan kullanımında sorun görmedim. Kalın 1,2 cm çekildiğinde çatlama yapmıyor. Yapısında kum olmadığından sert bir yapı gösterse de dökülme ve kopması daha kolay olduğu kanısındayım? Ne dersiniz ilgili arkadaşlar. Yapılan ve bilinen çalışmalarıma ışık tutan olaylar dizisi bu malzemede kireçtaşından yüksek sıcaklıkta fırınla ısıtılarak su kaybettirilmesi ve su ile girdiği reaksiyonlarda yapısını yeniden kazanması.

Burada yapısında kireç olduğu ibaresi okumuş olduğum ve günümüzde herkesin kullandığı bir yiyecek olan yumurtanın yapısının dış çeperinin (kabuğunun) bu oluşumu benim ilgimi çektiğinden nasıl ve neden oluştuğu konusunda yaptığım araştırmalarda yapısında kireç miktarın fazla olduğu ve yapı taşını oluşturduğu idi. Ben de buna istinaden alçı üzerinde yaptığım incelemelerde kireçtaşından oluştuğunu ve bunu baza alarak yaptığım çalışmada kullanılan malzemelerle kireç katılarak yaptığım deneyde kullandığım bazı malzemelerle buna benzer (alçı) özelliğinde malzeme buldum ama malzeme kuruma sürecinden değil aşınma ve darbe dayanımında eksiklerin olduğu gözlemlendi. Bu malzememeye az oranda alçı katarak gerçek sıva denilecek olan alçı sıva üretmiş oldum. Burada kullanılan alçıda aşınma ve darbe dayanımını yükseltmiş ve harika hale getirmiştir. Bu malzeme kalınlık olarak 1,2 cm kadar uygulamamda herhangi bir sorun vermemiştir. Daha da kalın çekilebilir kanısındayım.

,
7 comments to “Duvarlara Saten Alçı sıva nasıl yapılır ?”
  1. nerden kopyala yapıştır yaptınız bilmiyorum ama yazının içinde alakasız konularla karışmış.dikkat edin biraz.

  2. gününüz aydın, kazancınız bol olsun dileyi ile. Benim anlamadığım bir şey var alçı malzemecilere vardığımda iki çeşit alçı olduğunu söylüyorlar. biri hemen donan biride sıva alçısı üçüncüsü yok diyorlar. kendi evime alçıpan yaparken bir sıva alçısı var birde hemen donan alçı var dediler. hemen donanı al dediler. alçıpan ın arkasına sürer sürmez donuyor. yapamadım.gittim olmadı arkadaş dedim. o zaman sıva alçısı al dediler almadım dubelle duvara tutturdum ve yaptım. ara birleşimleri sıva alçısı ile yaptım. ne kadar incelediysen izi kayıp edemedim. saygılar

  3. evimde alçı sıvanın üstüne kendim alçı kartonpiyer yapcam ama duvarı kırmam gereklimi

  4. alçı sıva uygulamasında tırfıl kullanılırmı.Kullanılacaksa ne tür bi tırfıl ve nasıl bir uygulama ile yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardımcı olmamı ister misiniz ?